Kurz pro začínající včelaře 2012

28.06.2012 23:03

V pořadí již třetí kurz se uskutečnil na mojí včelnici v Krhové. Na rozdíl od roku 2011 nám letos přálo počasí. Kurzy se totiž konají pod širým nebem v lese. Letošní kurz se uskutečnil v sobotu 23. června 2012, zúčastnilo se jej 17 účastníků, z různých koutů Moravy a Slezska. Už pro mě není překvapením, že na kurzy pro začínající včelaře se hlásí kromě skutečných začátečníků i pokročilí včelaři. To ve mně, jako v organizátorovi akce, vyvolá jisté obavy, aby jim byl kurz přínosem, vždyť osnova je přizpůsobena úplným začátečníkům! Zdá se však, že i pokročilejší včelaři ocení zopakování základních znalostí z oboru.

Náplň letošního kurzu se odvíjela ze zkušeností nabytých v roce 2011, kdy proběhly kurzy dva. Osnova kurzu byla v některých částech rozšířena jinde naopak zkrácena, aby byla maximálně přínosná především začátečníkům.

Pro začínajícího včelaře jsou především důležité zdroje informací, takže byly ukázány včelařské knihy různé odbornosti z knihovny mé i mého kolegy a spolu-přednášejícího RNDr. Leopolda Mately. Účastníci kurzu byli také seznámeni se částmi úlu včetně srovnání systému Langstroth a Optimal a uteplených úlů rámkové míry 39 x 24 cm.

Kromě praktických informací k úlovým sestavám, systému včelaření v nich a nákupu oddělků či matek byla probrána i právní stránka včelaření. Debatovalo se o členství ve včelařských občanských sdruženích, povinnostech hlášení počtu a stanovišť včelstev a veterinárních předpisech k chovu včel.

Ačkoliv je téma včelích chorob pro začínající včelaře často málo záživné a v začátku zdálo by se nedůležité, tak tahle problematika nebyla z náplně kurzu vypuštěna, neboť včelích choroby jsou tím, o čem se ve včelařských kruzích nejčastěji diskutuje. Důraz byl samozřejmě kladen především na mor včelího plodu a varroózu, tedy zásadní choroby včel.

Druhá polovina kurzu byla zaměřena prakticky, jinými slov: „šlo se do včel.“ Kdo chtěl, vyzkoušel si označit trubce či včelu, byla provedena kontrola oddělků, jejich přikrmení a také si někteří vyzkoušeli nalarvit několik matečníků. Několik jich bylo dokonce i přijato, což jsem zjistil až při kontrole druhý den.

Po diskusi o čemkoliv ze včelařství a příbuzných oborů byl kurz ukončen. Bude-li čas, uspořádám v roce 2013 další kurz pro začátečníky.

Účastníkům děkuji za dotazy a diskusi a těším se někdy na shledanou.

Velké poděkování patří RNDr. Leopoldovi Matelovi za pomoc s vedením a organizací kurzu a Pracovní společnosti nástavkových včelařů, která má mj. za cíl vzdělávat včelaře začínající i pokročilé, což snad bylo splněno :-)

Obr. č. 1: Probíhající kurz pro začátečníky.

Obr. č. 2: Účastníci kurzu.

Obr. č. 3: Kolega Leopold Matela ukazuje "český" Liebigův odpařovač.

Obr. č. 4: Teoretická část proběhla v části nad včelnicí... škola v přírodě :-)

Obr. č. 5: Každý si udělal pohodlí podle svého gusta. Kdo chtěl, přinesl si stoličku, někdo si jen sedl na zem do trávy.

 

Zpět

Diskusní téma: Kurz pro začínající včelaře 2012

Datum 29.06.2012

Vložil Milan Urík

Titulek Kurz

Odpovědět

Zdravím přednášející i účastníky kurzu. Přednášející chci pochválit, za skvělý kurz. I když byl kurz "jen tak v lese na trávě", byl velice přínosný. Již jsem nějaké kurzy pro začínající včelaře absolvoval a tento kurz byl lepší v tom, že se diskutovalo otevřeně, po celou dobu byl prostor k dotazům, přednášející otevřeně a bez obav řekli, jak včelaří oni. Dozvěděl jsem se mnoho nového (především v ošetřování proti varoóze a možnosti tvořit oddělky), praktické rady a samozřejmně přínosná byla i praktická část,...taky jsem něco nalarvil:). Ještě jednou díky, snad se uvidíme zas.