Jak proběhly letošní kurzy VMS a začátečníků?

30.08.2011 21:01

V letošní sezóně (2011) se u mě na včelnici konaly celkem 3 praktické kurzy - dva kurzy pro začínající včelaře a jeden kurz varroamonitoringu. Záštitu nad kurzy převzala PSNV-CZ, bez níž by se kurzy těžko mohly uspořádat.

O kurzy pro začínající včelaře byl neobvykle velký zájem, vzhledem ke kapacitě nebylo bohužel možné vyhovět všem zájemcům. Všechny kurzy se konaly na lesní včelnici u Valašského Meziříčí, takže bylo možné přímo v terénu osahat si práci se včelami. Tento způsob výuky je mnohem účinnější než dlouhé teoretické přednášení. První kurz se konal 25.6., bohužel počasí nám nebylo úplně nakloněno, takže během kurzu několikrát zapršelo. Naštěstí však jen malé přeháňky. Díky kolegovi RNDr. Leopoldovi Matelovi, který se mnou vedl kurz, jsme se mohli všichni schovat pod jeho párty stan. Náplň kurzu se víceméně odvíjela od přání účastníků, ovšem přesto měl kurz předem připravenou osnovu, podle které se dále vyvíjela přednáška a práce u včel. Kurz byl rozdělen na dvě části - dopolední teoretická a odpolední praktická. Naším cílem bylo toho účastníkům ukázat co nejvíce ze včelařského oboru - typy úlů, systém včelaření, vedení včelstev během roku, včelařské zákony, představení včelařských spolků, problematiku včelích nemocí a mnoho dalšího. Druhý kurz se konal o týden později 2.7., spolupořadatelem byl MVDr. Zdeněk Klíma, počasí již bylo o mnoho lepší než na prvním kurzu, takže se i lépe přednášelo i pracovalo ve včelách.

Kurz varroamonitoringu u místních včelařů nevyvolal příliš velký zájem, škoda, ale díky kolegům ze slovenské Bytče, se kurz stal v podstatě mezinárodním :-) Kurz měl polní podmínky, takže grafy se kreslily na provizorní tabuli postavenou na úlech. Náplň kurzu byla opět rozdělena na teoretickou i praktickou, takže po seznámení s problematikou varroózy jsme prakticky provedli SMYV, odečet spadu a různé aplikace kyseliny mravenčí. Kurz se mnou pořádal RNDr. L. Matela, který se s účastníky podělil se svými zkušenostmi s kyselinou mravenčí i jejími různými aplikátory.

Oba kurzy trvaly skoro celý den, diskuse na konci kurzu byla opravdu hojná, což mě jako pořadatele potěšilo. Z mého pohledu se kurzy vydařily, snad mají podobný pocit i účastníci, kterým děkuji za účast a diskusi na konci kurzů. V nadcházejícím zimním období se budou vzdělávat už jen na židlích přednáškových sálů, takže snad ani nevadilo, že si v lese nebylo kam sednout - tedy kromě holé země :-)

Poděkování patří i mým kolegům Dr. Klímovi a Dr. Matelovi, kteří mi pomohli s organizací i vedením kurzů.

Provizorní přednáškový sál.

Praxe při kurzu VMS.

V odpoledních hodinách si účastníci rádi sedli, pouze přednášející (Dr. Klíma) hovoří ve stoje.

Prohlídka plástu na kurzu pro začínající včelaře.

Lesní tabule.

V Krnově (u Bruntálu) se také konal kurz varromonitoringu - včelnice Dr. Mately v jeho firmě.

Kurz VMS v Krnově - ukázka Liebigova odpařovače.

Zpět

Diskusní téma: Jak proběhly letošní kurzy VMS a začátečníků?

Datum 02.09.2011

Vložil Jiří Kollmann

Titulek Kurz pro začátečníky

Odpovědět

Náplň kurzu byla jednak podle osnovy, ale i podle přání účastníků. Vzhledem k tomu, že každý má jiné problémy a dotazy, byli jsme
spolu se synem (48 a 14 let) velmi spokojeni. Doporučuji.